Bakla je videla že polovico Slovenije!

Bakla je videla že polovico Slovenije!

Če je bakla še pred tednom ali dvema tarnala, da je vreme preveč mokro, pa se v zadnjih dneh že pritožuje, da ji je prevroče in da sredi dneva, ko je sonce najvišje, komajda zmore nekaj kilometrov teka. Tako je bilo tudi danes, ko se je pošteno preznojila v Oplotnici, Slovenski Bistrici, Poljčanah, Makolah in Majšperku.

Graščina v Oplotnici s čudovitimi štukaturami in skoraj 400-letno kapelo je bila prva postojanka slovenske bakle. Domači športniki, med njimi je bilo največ judoistov in karateistov, so z baklo tekli skozi dvorec, med predajami so bili tudi osnovnošolci in nekateri občinski gostje. Malčki iz vrtca so bučno navijali, navzoče pa sta nagovorila Matjaž Orter, dolgoletni župan Oplotnice, in olimpijec Miran Vodovnik, slovenski rekorder v metu krogle, udeleženec iger v Atenah 2004 in Pekingu 2008.

Gostovanje v Slovenski Bistrici, kjer je prav tako gostoval naš nekdanji silak Miran Vodovnik, je minilo ob spremljanju teka z baklo in podelitve občinskih priznanj za najboljše športne dosežke leta 2020. Na tribuni atletskega stadiona se je zbralo veliko mladih, tekli pa so predstavniki bistriških športnih klubov, športniki invalidi in Boštjan Fridrih, naš nekdanji šprinter, udeleženec olimpijskih iger pred 21 leti v Sydneyju. Pripeka na stadionu je botrovala k bolj umirjenemu in krajšemu teku z baklo, toda gostitelj, župan dr. Ivan Žagar je bil z obiskom jekleno-lesene gostje vsekakor zadovoljen in počaščen.

Tudi v Poljčanah je baklo sprejel in jo nagovoril župan, sicer tudi dolgoletni športni delavec in dobitnik Bloudkove značke Stanislav Kovačič. Domači nadobudni športniki, pa tudi veterani, malčki in šolarji, so tekli po športnem parku v Poljčanah blizu osnovne šole, ki so ga pred kratkim temeljito obnovili. Po nogometnem igrišču si je baklo izmenjalo nekaj ducatov rok, odtekli so šest krogov in se seveda z njo tudi neumorno fotografirali.

Sledil je obisk v občini Makole, kjer je slovenska bakla iz recikliranega jekla Skupine SIJ iz jeklarne na Koroškem pot začela na mostu čez Dravinjo pod mogočnim gradom Štatenberg. Mladi so tekli mimo vrtca, kjer so ji malčki pripravili sprejem, do stadiona, tam pa so baklo pričakali trije govorci. Najprej jo je pozdravil župan Franc Majcen, nato Silvestra Samastur, ravnateljica Osnovne šole Anice Černejeve, nekaj spominov na svoj olimpijski nastop pa je obudil tudi Jože Gazvoda, tekmovalec v slalomu in veleslalomu na igrah leta 1968 v Grenoblu. Po nogometnem stadionu se je izmenjalo nekaj predaj in Makole, 106. obiskana občina po vrsti, je pomahala jeklenici v slovo.

Zadnji četrtkov baklin pristan je bil v občini Majšperk, kjer je slovenska bakla tudi formalno vstopila v svojo drugo polovico popotovanja po Sloveniji. Na stadionu pri OŠ Majšperk so jo učenci pozdravili s plesnima točkama, oglasila se je tudi kitara in pogumna mlada pevka Rina, ki je bakli namenila pesem Lahko noč, Piran. Tekli so še gasilci, pa seveda nogometaši in drugi nadobudni športniki, tudi nadarjeni motokrosist Leo Gajser, državni prvak v kategoriji do 50 ccm. Na tribunah se je zbralo veliko adovednežev, ki so pobliže želeli pozdraviti plamenico, nekaj besed pa sta ji namenila tudi Cvetko Pepelnik, podžupan Majšperka, in Evelin Kočevar, ravnateljica tamkajšnje osnovne šole. Po prigrizku se je baklina karavana zahvalila gostoljubnim krajanom in gostiteljem ter si zdaj, ko je vstopila v drugo polovico svoje odisejade po Sloveniji, vzela nekaj ur zasluženega počitka.

Jutri se bo bakla potepala po krajih ob hrvaški meji v okolici Ptuja, obiskali bomo namreč občine Žetale, Podlehnik, Videm, Gorišnica in Hajdina.