V Moškanjcih prvi baklin skok z letala

V Moškanjcih prvi baklin skok z letala

Občine Žetale, Podlehnik, Videm, Gorišnica in Hajdina so bile petkove postojanke slovenske bakle, ki je bila povsod nadvse prijazno sprejeta in zaželena tako za tek kot tudi za fotografiranje. Med potjo se ji je prvič pripetila manjša nevšečnost, toda najbolj pomembno je, da je mlada nosilka bakle ostala brez omembe vrednih poškodb, prav tako pa je brez »bojnih ran« padec preživela tudi sama bakla.

Prvi so za plamenico poprijeli gasilci v Žetalah. Ena manjših slovenskih občin, ki ima danes 1.300 prebivalcev, kar je celo manj kot leta 1800, je baklo pričakala pred osnovno šolo, le streljaj od gasilskega doma, od koder so jo do učencev ponesli člani PGD Žetale. Nosilcev bakle je bilo več kot 20, med njimi najbolj pridni šolarji in člani Športnega društva Žetale ter Društva upokojencev Žetale. Za popestritev obiska je sedmošolec Aleks raztegnil meh in s harmoniko zaigral nekaj domačih viž, navzoče pa sta pozdravila tudi župan Anton Butolen in prvi podpredsednik OKS-ZŠZ Janez Sodržnik.

Nadvse živahno je bilo tudi v Podlehniku, natančneje v športnem parku Dežno pri ribniku. Tam so učenci OŠ Podlehnik sredi nogometnega igrišča izrisali žive olimpijske kroge, različni razredi so bili oblečeni v različne (olimpijske) barve in bakla je najprej potovala od rok do rok šolarjev. Saj se še spomnite: rdeči krog predstavlja Ameriko, nato zeleni Avstralijo, pa črni Afriko, rumeni Azijo in modri Evropo. Ko so »olimpijski« otroci izrisali kroge, je ubrano zapel še domači moški sekstet, učenki sta zaigrali na flavti in tek okoli igrišča se je lahko začel. Sebastian Toplak, župan Podlehnika, Janez Sodržnik in nekdanji olimpijec v maratonu Mirko Vindiš so prisotnim namenili nekaj besed, Vindiš je tudi obudil nekaj svojih spominov na igre v Seulu 1988 in Barceloni 1992 in prijetnega druženja v paku Dežno je bilo kar prehitro konec.

Tretja petkova občina je bila Videm, kjer sta številne šolarje in njhove starše pozdravila župan Branko Marinič in naš nekdanji as v suvanju krogle, olimpijec Miran Vodovnik. Nato so v pripeki po videmskem stadionu tekli tako malčki iz vrtca kot njihovi starejši vrstniki iz Osnovne šole Videm pri Ptuju, pa nadobudneži številnih športnih klubov in društev, med katerimi je bilo največ mladih nogometašev. V Vidmu je bilo bakli res vroče, in še dobro, da so po teku za baklino karavano gostitelji pripravili osvežilen napitek, da je sploh lahko nadaljevala svojo pot.

Začetek obiska v občini Gorišnica je bil spektakularen, saj se je bakla na bližnjem letališču Moškanjci vkrcala na letalo in predsednik Aero kluba Ptuj Aleksander Čuš je z njo poletel prek kilometra visoko, od koder je natančno na nogometno igrišče v Gorišnici pristal z baklo in seveda - padalom! Po pozdravu podžupana Jožka Petka in vodje regijske pisarne OKS-ZŠZ Franja Rozmana je okoli stadiona teklo vse »mlado in staro« - šolarji, rokometaši, judoisti, kolesarji, športni ribiči in šahisti. Tudi v Gorišnici, ki vzorno ureja svoj športni park z nogometnim stadionom, kjer ravno v teh tednih gradijo tribune in ostale spremljevalne objekte, so se predvsem mladi ob koncu nabiranja kilometrov navdušeno fotografirali z baklo.

Zadnje petkovo gostovanje bakle je bilo v občini Hajdina. Začeli smo pred osnovno šolo, tekli nekaj kilometrov in predaj vse do Gerečje vasi, kjer je sledil pravi množični piknik z nogometnim turnirjem veteranskih ekip. Gostitelj, župan Stanko Glažar, je pozdravil baklo in svoje sokrajane ter pogostil vse sodelujoče v terenskem delu projekta Slovenska bakla. Kot omenjeno že v uvodu, je med tekom nesrečno padla ena izmed najmlajših nosilk bakle, ki ji je spodrsnilo in se je opraskala, a je jeklene volje kljub temu ni zmanjkalo, saj preostanka poti do stadiona v Gerečji vasi ni želela prebiti v spremljevalnem vozilu, ampak je junaško tekla vse do cilja, torej do zadnje bakline točke napornega petka.

Tudi sobota bo nadvse razgibana, saj se bo karavana z baklo mudila v občinah Kidričevo, Markovci, Cirkulane, Zavrč in Sveti Andraž v Slovenskih goricah.