Baklin slalom med harmoniko, mažoretkami in pihalno godbo

Baklin slalom med harmoniko, mažoretkami in pihalno godbo

Tretji dan potovanja slovenske bakle po razgibani dolenjski pokrajini se je začel v Loškem Potoku, kjer so jo prvi nosilci, mladi športniki, člani občinskih športnih društev in osnovnošolci pospremili do osrednjega prizorišča na vrhu kraja, čudovitem Hribu. V pozdravnem nagovoru župana Ivana Benčine je vel optimizem in prepoznana vloga športa tako med mladimi kot starejšimi, ki nas žene, da smo boljši, bolj povezani in bolj odprti. Po krajšem glasbenem programu, ki ga je izvedel mladi harmonikar Luka Žagar, je veselje mladih nosilcev bakle odzvanjalo še dolgo, ko je bakla – končno v sončnem vremenu – nadaljevala svojo pot proti Sodražici.

Izmenjaje so jo tekaške trojke ponesle čez sodraške ulice in trg do Športne dvorane pri Osnovni šoli dr. Ivana Prijatelja, kjer se je odvijala prava slovesnost v počastitev olimpizmu in jekleni volji. Sprejeli so jo šolarji in športniki, ki so pripravili atraktivne točke: od plesno-glasbenih nastopov, mažoretk, do predstavitve avtorskih pesmi učencev in teka trojk, članov sodraških športnih klubov. Plamenico, ki jo je izdelala Skupina SIJ, je z besedami pospremilo tudi vodstvo šole in župan Blaž Miklavec. Tako kot v Loškem Potoku, je bil tudi tu prisoten prvi podpredsednik OKS–ZŠZ mag. Janez Sodržnik.

Baklo so nato mladi sodraški tekači predali ribniškim na občinski meji v naselju Zapotok. Popotovanje se je nadaljevalo ob spremstvu članov Triatlon kluba Ribnica na kolesih, ki so baklo odpeljali v domači kraj. Pravi praznik športa se je nadaljeval v pozno popoldne v Ribnici, saj so plamenico ponesli rokometaši pod vodstvom legendarnega Tomaža Tomšiča, nogometaši, mažoretke, člani kluba Sibor in jo pred občino predali županu Samu Pogorelcu, ki jo je skupaj s kolegi z občine in v ritmu Radetzkega marša v izvedbi Ribniškega pihalnega orkestra pospremil do Športnega parka Ribnica, kjer je vse prisotne tudi nagovoril. Kleni Ribničani so obisk bakline delegacije izkoristili tudi za odprtje novega športnega parka.

Častna gostja popotovanja slovenske bakle po današnjih občinah Loški Potok, Sodražica in Ribnica je bila nekdanja reprezentantka v teku na smučeh in prejemnica bronaste olimpijske medalje na Olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju Vesna Fabjan. Gorenjka je bila navdušena nad dolenjsko razgibano pokrajino, ki jo močno spominja na enako razgibano športno pot: brez vzponov in padcev ni mogoče osvojiti vrha.

Jutri prihaja za baklo že nov popotniški dan, ko se bo v občinah Kočevje, Osilnica in Kostel dotaknila juga Slovenije.