Peklenska vročina v podbradku slovenske kokoši

Peklenska vročina v podbradku slovenske kokoši

V nov vroč teden, ko je za baklo že skoraj pet tisoč nosilcev, smo vstopili pod obronki Slovenskih goric, se podali do hrvaške meje in zaključili v Prlekiji.

Idilično okolje Mestnega parka v Ormožu je bila prva ponedeljkova lokacija teka z baklo. Četudi zjutraj, je bilo že pošteno vroče in pogledi mnogih so švigali proti nekaj metrov oddaljenemu kopališču, kjer bi še kako prijala osvežitev bakline karavane. V parku so gostitelji na čelu z županom mag. Danijelom Vrbnjakom pripravili lepo traso v dolžini 250 metrov, gneča ob prihodu plamenice pa je bila že nepopisna. Bržčas ni bilo otroka ali mladostnika z bivališčem v Ormožu in bližnji okolici, ki ne bi bil med ponosnimi tekači oziroma nosilci bakle. Zbralo se jih je skoraj 400! Začeli so malčki, nadaljevali vsi razredi osnovnih šol Ormož in Stanka Vraza, med zadnjimi pa so poleg nagrajenca SKB banke svoj krog odtekli še ormoški rokometaši, atleti, nogometaši in teniški igralci.

Nadaljevali smo v Središču ob Dravi, v »podbradku« slovenske kokoši tik ob meji s Hrvaško. Mladi gostitelji so bakli pripravili res lep sprejem s kulturnim programom, prisotni so bili tako rekoč vsi domači osnovnošolci, saj je zbiranja ocen vendarle v zadnjem tednu pouka že konec in je več možnosti za sproščeno druženje na igrišču ob šoli in Kulturnem domu Sokolana. Tekli so učenci in učenke, bučno je zanje navijal tudi župan Jurij Borko. Sonce je bilo že visoko, bakla je hrepenela po senci in po teku okoli šole ter Sokolane je napočilo tudi slovo od simpatičnih gostiteljev v Središču ob Dravi, mladi občini, znani po pustnem karnevalu in bučnem olju.

Tako kot Središče ob Dravi je tudi občina Sveti Tomaž nastala pred 15 leti po »odcepitvi« od Ormoža, in tudi pod župnijsko cerkvijo Svetega Tomaža oziroma na igrišču pred šolo so predvsem mladi nestrpno čakali na prihod bakle. Organizatorji se tekačev niso niti najmanj usmilili, saj je nosilce bakle čakal kar osem kilometrov dolg krog prek celotne občine. Baklo so ponesli čez drn in strn, skozi občinske vasi, mimo številnih zgledno urejenih domačij in sodobnih hiš, pa tudi skozi gozd, kjer je bila pripeka vendarle za odtenek znosnejša. Tekli so učenci, pa člani strelskega, malonogometnega, smučarskega in športnega društva, zaključili pa so ob šolskem igrišču kar vsi skupaj. Župan Mirko Cvetko je ob slovesu od bakle in ob koncu kulturnega programa obdaroval najboljše občinske športnike in športnice.

V Dornavi, središču pridelave znamenitega ptujskega lüka, so domačini baklo ponesli skozi središče kraja. Približno polkilometrski krog po ulicah Dornave je začel župan Janko Merc, sledila mu je paralimpijka Tatjana Ljubič in številni krajani. Nekateri so tekli hitro, da bi čimprej dosegli senco, drugi zaradi vročine počasi, vsi pa so pritekli na cilj pred občinsko stavbo, kjer je bakla razveselila še številne fotografe, bolje rečeno telefoniste s »selfiji«. Sledil je še baklin pomežik najlepšemu baročnemu dvorcu v Sloveniji in slovo od Dornave.

Jutri slovensko baklo čakajo obiski občin Juršinci, Trnovska vas, Destrnik in Ptuj.