Romi in OKS-ZŠZ pod patronatom bakle v Pušči zasadili lipo

Romi in OKS-ZŠZ pod patronatom bakle v Pušči zasadili lipo

Konec tedna je slovenska bakla pričakala na plaži »prekmurskega morja«, natančneje pri paviljonu Expano ob Soboškem jezeru na robu Murske Sobote, pred tem pa je gostovala v občinah Puconci in Tišina ter v krajevni skupnosti Pušča.

V petkovo oblačno jutro se je slovenska bakla prebudila v občini Puconci, natančneje pred vhodom v Eko Osnovno šolo Puconci, kjer jo je sprejel župan Ludvik Novak, ki je navzočim tekačem namenil nekaj besed. K mikrofonu je pristopil tudi ravnatelj OŠ Puconci Štefan Harkai, potem pa so tako otroci kot odrasli prebivalci občine, ki je s šest tisoč občani ena večjih v Prekmurju na robu Goričkega, začeli s tekom po središču kraja. V tristometrski krog se je podalo sedem skupin tekačev s po petimi nosilci, med njimi je bilo tudi nekaj odličnih mladih športnikov, ki zavidljive rezultate dosegajo tudi na državni ravni. Po fotografiranju s plamenico in razdelitvi daril, zapestnic jeklene volje Skupine SIJ s podpisom ambasadorke projekta Jeklena volja Petre majdič, je bakla pomagala Puconcem in se podala v bližnjo Tišino.

Na Tišini so gostitelji na čelu z županom Francem Horvatom traso baklinega teka speljali v središču občine okoli cerkve Marijinega rojstva. Med 50 tekači so bili tudi člani občinskega sveta ter domači strelci SD Koloman Flisar, nogometaši NK Tišina, učenci OŠ Tišina, atleti AK Pomurje, župan Horvat in Žiga Kous, trenutno eden od najbolj priljubljenih krajanov, državni nogometni prvak, igralec ND Mura. Prav kapetan »čarno-bejlih« je v družbi malčkov odtekel prvi krog, zaključek pa je pripadel županu Horvatu. Po skupinskem fotografiranju se je bakla še nekaj časa pustila preprijemati iz rok v roke, nato pa zapustila Tišino.

Edina slovenska in bržčas tudi evropska romska krajevna skupnost Pušča sicer leži v Mestni občini Murska Sobota, a domačini pod vodstvom romskega svetnika Darka Rudaša so si baklo vseeno zaželeli za nekaj minut na svojem dvorišču, čemur je organizator Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez z veseljem prisluhnil. Ob nogometnem igrišču NK Pušča se je kar gnetlo zanimivih gostov, pozdravne besede so namreč Romom namenili predsednik OKS-ZŠZ Bogdan Gabrovec, prvi podpredsednik OKS-ZŠZ mag. Janez Sodržnik, direktor Urada vlade RS za narodnosti mag. Stane Baluh, murskosoboški župan dr. Aleksander Jevšek in seveda gostitelj Darko Rudaš. Nato so po zgledno urejeni nogometni travi sredi največjega romskega naselja pri nas tekli nogometaši NK Pušča, gasilci PGD Pušča, malčki iz vrtca Murska Sobota (enota Pušča), predstavniki Krajevne skupnosti Pušča in Urada vlade RS za narodnosti ter uniformirani fantje in dekle s Policijske postaje Murska Sobota. Ob koncu gostovanja med Romi je bila bakla še priča zasaditvi lipe miru in prijateljstva med Romi in OKS, lopate sta ob robu nogometne zelenice zavihtela Bogdan Gabrovec in Darko Rudaš.

Zadnje gostovanje v Prekmurju je bilo v Murski Soboti pri paviljonu Expano, ki je središče rekreacijskega, gostinskega in turističnega vrveža Sobočanov. Ob Soboškem jezeru so tekli mladi soboški sšportniki in športnice - atleti, nogometaši, košarkarji, igralci namiznega tenisa, rokometaši, odbojkarji, rokoborci in judoisti, ob koncu pa so kar vsi skupaj pritekli k Expanu, kjer sta zbrane nagovorila župan Jevšek in podpredsednik OKS-ZŠZ Sodržnik. Ob rekreacijskem parku pri Expanu se je zbranim prvič predstavil tudi sponzor OKS-ZŠZ Coca Cola HBC Slovenija, ki je združil moči z olimpijskim gibanjem v okviru prizadevanj na področju trajnostnega razvoja z zmanjševanjem vplivov na okolje. Pod okriljem programa Svet brez odpadkov je Coca-Cola v Sloveniji pobudnik akcije Recikliraj me, podari mi novo življenje, ob kateri so navzoči ob progi bakle lahko odpadke odlagali v posebne zabojnike za ločeno zbiranje, pomagala pa jim je mobilna enota Coca-Cole, ki je zbirala odpadno embalažo.

Ob Soboškem jezeru je bakla končala svoje celotedensko popotovanje po Prlekiji, Goričkem in Prekmurju, zdaj jo čaka miren konec tedna, potem pa v ponedeljek znova veselo na delo in sicer na Štajersko z obiski občin Šentilj, Kungota, Pesnica in Sveti Jurij v Slovenskih goricah.