Slovenska bakla simbol trdnosti, modrosti, povezovanja in upanja

Slovenska bakla simbol trdnosti, modrosti, povezovanja in upanja

Leta 1620 je Melhior Puc, fužinar in rudar iz Labotske doline, v Črno na Koroškem prenesel koncesijo za dve talilni peči in na Mušeniku postavil prve fužine. Takrat se je v Mežiški dolini začelo jeklarstvo, danes ena najpomembnejših gospodarskih panog v Sloveniji. Bogata tradicija trdega dela in povezanost z okoljem na ljudeh puščata pečat, oblikujeta značaj in prebujata notranjo moč. Nevidna sila, ki je v vseh nas, je tista, ki nas vodi k uresničevanju sanj, ko stopamo po poti vzponov in padcev, ob tem pa nas bogatijo spoznanja, da lahko posežemo više – do zvezd.
 
Slovenska bakla za olimpijske igre Tokio 2020 je izdelana iz recikliranega jekla Skupine SIJ – Slovenske industrije jekla, v kombinaciji z lesom. Z baklo se Skupina SIJ priklanja uspešni jeklarski industriji z več kot 400-letno zgodovino in tradicijo, ki se prenaša iz roda v rod in oblikuje življenje številnih generacij Korošcev, hkrati pa je tudi priklon vsem športnikom, ki bodo barve Slovenije zastopali na olimpijskih igrah v daljnem Tokiu, bolj oddaljenem kot katere koli olimpijske igre doslej.
 
Jeklo se uporablja na vseh področjih človekovega delovanja. Z njim se srečujemo vsak dan, povsod, tudi v športu in športni infrastrukturi. To podobo vsestranske uporabnosti jekla Skupina SIJ krepi tudi skozi svoja sponzorstva in donacije. Slovenska bakla bo tako vsakemu nosilcu plamenice omogočila neposreden stik s tem najbolj recikliranim materialom na svetu. Da začuti njegovo trdnost in trajnost.
 
Skupina SIJ, ki pod blagovno znamko Jeklena volja in z njeno ambasadorko Petro Majdič prebuja jekleno voljo v ljudeh, je tudi sponzor Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez (OKS – ZŠZ). Medsebojno sodelovanje je rodilo izjemno idejo o prenosu simbolike povezovanja in združevanja na vseslovensko raven v teh izzivov polnih časih.
 
Slovenski bakli je Petra Majdič ob rojstvu vdahnila jekleno voljo 
Oblika in izbor materialov sta prepletena z močno simboliko: reciklirano nerjavno jeklo kot simbol trdnosti in trajnosti ter bukov les kot simbol modrosti in samozavesti. Plamenico zaključuje jeklena krona v silhueti Triglava. Ročaj iz bukovega lesa objema pet olimpijskih krogov iz jekla, simbolov povezovanja. Plamen v kroni širi svetlobo, simbol upanja.
 
Petra Majdič, ki je z razlogom ambasadorka Jeklene volje Skupine SIJ, saj pooseblja jekleno voljo v svetu športa, je bakli takoj ob rojstvu kot rojenica vdahnila jekleno voljo, rekoč:
»Nihče ti v življenju ne more dati zagotovila, da boš postal najboljši, vedno pa se lahko zaneseš na svojo jekleno voljo. Ta je edino zagotovilo, da se dan za dnem trudiš postati boljši in dosežeš svoj cilj. Zato prebudi v sebi jekleno voljo!«
 
Slovenska bakla je simbol trdnosti, modrosti, povezovanja in upanja. Z njenim popotovanjem po Sloveniji v spremstvu njene ambasadorke Urške Žolnir Jugovar in tekačev, nosilcev plamenice, želimo povezati občanke in občane iz vseh 212 občin, v njih prebuditi jekleno voljo in širiti vrednote olimpizma.
»Šport mi je veliko vzel, a še več dal. Predvsem vztrajnost. Vedno so me učili, da beseda 'ne morem' ne obstaja, to, da se nečesa ne da narediti. Čisto vse se da, je pa res, da si moraš za to prizadevati in tako miselnost tudi ohranjati.«
Urška Žolnir Jugovar, ambasadorka projekta Slovenska bakla in zlata olimpijka.
 
Šport je upanje. Vedno znova nas povezuje in dokazuje, da zmoremo. Zremo naprej. Vidimo luč in smo močnejši. Imamo slovensko baklo. Imamo olimpijske sanje. Imamo Tokio!

Simbol trdnosti, modrosti, povezovanja in upanja 
 

Krona, vrh Triglava

Plamenico zaključuje najmočnejši simbol slovenstva, ki se troglavo pne v nebo kot gospodar vode, zemlje in zraka. Ponos, zmagovitost.
Imamo olimpijske sanje

Skupina SIJ je sponzor OKS – ZŠZ. Skupno sodelovanje je rodilo projekt Slovenska bakla, ki širi vrednote olimpizma, jekleno voljo in solidarnost.
Pet jeklenih prstanov

Pet olimpijskih krogov, simbolov povezovanja, objema ročaj iz bukovega lesa. Energija bukovine poraja samozavest, razumevanje, modrost.
Plamen pronica skozi rozeto

Svetloba, simbol upanja, pronica skozi jekleno rozeto, glavni snop pa se dviguje k vrhu, Triglavu. Vesolju predaja olimpijske sanje.


Jeklo – trajen in vseprisoten material 

Slovenska bakla je izdelana iz recikliranega jekla Skupine SIJ, ki ga po načelih krožnega gospodarstva izdelujejo iz jeklenega odpadka, in ne iz naravnih virov. Z jeklom se srečujemo vsak dan – pri vsakdanjih opravilih kot tudi v športu in športni infrastrukturi.
 
Verjamemo, da bodo vsi nosilci plamenice občutili energijo trdnosti jekla in zaslišali šepet skrivnostne prazgodbe pretekle rabe, saj bodo v poklon prejeli košček enega najbolj recikliranih materialov na svetu.
 
Tehnične lastnosti in specifikacije 

Material: bukov les in reciklirano nerjavno jeklo: inox 304 in inox 316L.
Teža: 1951 g, višina: 72 cm, fi krone: 105 mm, fi ročaja: 40 mm.
Naročnik izdelave: Skupina SIJ – Slovenska industrija jekla, 2020.
Oblikovanje: Vasja Ambrožič, u.d.i.obl.