Parakolesar plamenico pogostil s torto

Parakolesar plamenico pogostil s torto

Slovenska bakla je zaključila s pohajkovanjem po Slovenskih goricah, zadnje tri občine na tem lepem in urejenem koncu Slovenije so bile Juršinci, Trnovska vas in Destrnik, sledil pa je le še obisk Ptuja, tako da je ptujska regijska pisarna OKS »odkljukana«.

Juršinci, ki so še vedno daleč naokoli znani po trsničarstvu in vinogradništvu, so znanilko olimpijskih iger v Tokiu, do katerih je še natanko mesec dni, sprejeli pri osnovni šoli. Pozdravne besede so pripadle županu Alojzu Kaučiču in podpredsedniku OKS-ZŠZ mag. Janezu Sodržniku, nato pa so se okoli šole čez drn in strn pognali tako najmlajši iz vrtca, ki so izdelali tudi svoje različice (papirnatih) bakel, kot osnovnošolci vseh razredov. Baklo in olimpijske zastave so ponosni vihteli na trasi okoli šole, doma starejših občanov, zadruge in blizu ribnika nazaj do igrišča ob šoli. Bilo je že poldne, sonce navpično nad baklo in navzoči so po obveznem fotografiranju kaj hitro poiskali najbližjo senco.

Občina Trnovska vas, ki šteje dobrih 1.300 duš, je plamenico sprejela na nogometnem igrišču, župan Alojz Benko ji je v družbi Janeza Sodržnika pred bližnjimi olimpijskimi igrami namenil nekaj vzpodbudnih besed, nato pa so domači mladeniči in mladenke odtekli nekaj krogov. Prvi nosilec je bil Jure Matjašič, domačin, sicer nogometaš NK Celje in nekdanji slovenski reprezentant, v uvodni krog je povabil tudi podpredsednika OKS-ZŠZ in župana, nato pa so si baklo izmenjevali člani Športnega društva Kenguru, Kluba malega nogometa Trnovska vas in Prostovoljnega gasilskega društva Biš.

Župan Destrnika Franc Pukšič se je na prizorišče gostovanja bakle v svoji občini pripeljal kar na kolesu, saj trenira za večje napore, ko bo ob koncu tedna odkolesaril vse od Slovenskih goric do našega morja. Baklo so po stezi okoli igrišča pod Osnovno šolo Destrnik nesli predvsem mladi nadobudni športniki iz domače osnovne in nogometne šole. Še pred prvimi krogi je navzoče na tribuni stadiona ogrela pevka Julija z novo občinsko himno, nato pa so nekaj kilometrov zbrali mladi in hitri. Po zakuski se je slovenska bakla poslovila od Destrnika in odhitela proti Ptuju.

Ptujska županja Nuška Gajšek je baklo sprejela na pragu občinske palače, jo predala rimskim vojščakom, »oklepniki« pa so jo izročili ambasadorki projekta Slovenska bakla Urški Žolnir Jugovar. Zlata olimpijka je z njo v družbi mladih ptujskih športnikov stekla v smeri gradu, na poti pa so se jim pridružili učenci OŠ Mladika in OŠ Olge Meglič, člani Judo kluba Drava, pa plavalka Lina Maltarič, strelka Majda Raušl, boksar Denis Lazar, atletinja Maja Bedrač, nekdanja olimpijka Nina Kolarič, izžrebanec nagradne igre SKB banke, ekipa Toyote Adrie, sponzorja OKS-ZŠZ, Anej Doplihar, paralimpijski kolesar na prihajajočih igrah v Tokiu, in domača legenda Dejan Zavec. Vsi so strumno tekli po starem središču Ptuja vse do Ptujskega gradu in tek z baklo zaključili na Mestnem trgu. Po nekaj nagovorih, predstavitvi najbolj razširjenih športnih panog na Ptuju, pevskem nastopu skupine Anomalo in skupinski čestitki Aneju Dopliharju, ki je ravno dopolnil 28 let, si je bakla privoščila še kos rojstnodnevne torte, nato pa legla k zasluženemu počitku.

Slovenska bakla, izdelek Skupine SIJ, sponzorja OKS-ZŠZ, se zdaj seli na bregove Mure, jutri bo namreč gostovala v Apačah, Gornji Radgoni, Radencih in Svetem Juriju.