Bakla kot domači junak Roglič: najprej v zrak, nato na kolo

Bakla kot domači junak Roglič: najprej v zrak, nato na kolo

Nadvse pester je bil začetek baklinega popotovanja po Zasavju. Plamenica jeklenega slovesa in stasa se je namreč prvič popeljala na smučeh in to na skakalnici, kjer je svoje prve skoke nabiral domačin Primož Roglič. V Kisovcu najboljšega kolesarja na svetu sicer ni bilo, so pa baklo po hrbtišču skakalnice ponesli njegovi kisovški nasledniki, ki so jo predali – komu drugemu kot – kolesarjem!

Po spustu mladih smučarskih skakalcev v izteku na »kisovški plastiki« so se proti dva kilometra oddaljenemu Zagorju ob Savi pognali člani Kolesarskega kluba Zagorska dolina in tako simbolično ponazorili karierni prehod svojega velikega športnega junaka Rogliča od skakalca do kolesarja. Sledilo je nekaj predaj v idiličnem okolju Zagorja od urejenega parka z igrišči in igrali (Evropark) do zagorskega ribnika, baklo so si pobliže ogledali malčki zagorskega vrtca, nosili pa so jo pretežno šolarji (OŠ Ivana Skvarče, OŠ dr. Slavka Gruma, OŠ Toneta Okrogarja, OŠ Ivana Kavčiča, Srednja šola Zagorje) in člani Varstveno-delovnega centra Zasavje. Pot je bakla zaključila na mestni ploščadi v Zagorju ob Savi. Tam jo je sprejel župan Matjaž Švagan, prvi podpredsednik OKS-ZŠZ mag. Janez Sodržnik in nekaj znanih zagorskih športnikov. Navzoče in baklo so pozdravili tudi dvakratni olimpijec Domen Pociecha, nekdanji sankač, njegov sankaški kolega Tilen Sirše ter smučarska skakalka in olimpijka Katja Požun.

Po odhodu iz Zagorja ob Savi so baklo že nestrpno pričakovali v Trbovljah, kjer se je njena pot začela v Parku kulture. Tam so jo pričakali najmlajši s transparenti in lepimi željami našim olimpijcev v Tokiu, z njima pa sta pot proti stadionu začela podžupanja Maja Krajnik in maskota Perkmandeljc. Pri Zasavskem muzeju je bila predaja med Perkmandeljcem in tipičnim trboveljskim rudarjem, v katerega je bil oblečen Anton Lisec. Skupaj s člani društva Upanje je pritekel do stadiona Rudarja, kjer je bilo že vse pripravljeno na krožni tek po atletski stezi. Prvi krog je po uvodnem nagovoru pripadel županji Jasni Gabrič in podpredsedniku OKS-ZŠZ Janezu Sodržniku v družbi malčkov iz vrtca, sledili pa so teki trboveljskih športnikov od karateistov in rokometašev do teniških igralcev in nogometašic. Organizatorji so med nosilce bakle povabili tudi predstavnike športnega oddelka GESŠ, dijake Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje, člane Prostovoljnega gasilskega društva Trbovlje mesto ter osnovnošolce OŠ Ivana Cankarja in OŠ Tončke Čeč. Za slovo od Trbovelj so se bakli in številnim gledalcem na tribuni predstavile še domače mažoretke in četrtkovo pohajkovanje po Zasavju je bilo zaključeno.

V petek baklo pričakujejo v sosednjih občinah Hrastnik in Radeče.