Štorklje nadomestili golobi pismonoše

Štorklje nadomestili golobi pismonoše

Nov teden, ki je za slovensko baklo brez prestanka že deveti po vrsti, se je začel v Evropski vasi štorkelj, kar je po zaslugi fundacije Euronatur uraden naziv Velike Polane.

Občina, znana tudi kot rojstni kraj Miška Kranjca, se lahko pohvali z znamenitostmi, kot so Copekov mlin, največji evropski gozd črne jelše in rimska cesta. Baklo so domačini sprejeli v parku, poimenovanem Dežela štorkelj, nato pa so tekli (zaradi vročine pa tudi precej hodili) predstavniki društev, klubov, pa tudi upokojenci in gasilci. V slab kilometer dolg krog so se podali tudi domači nogometaši in kolesarji, bakla pa v kraju, ki ima največ štorkelj daleč naokoli, tokrat ni imela sreče, da bi uzrla kakšno belo-črno lepotico oranžnega kljuna. Gostitelji so bakli obljubili, da jo bo ob naslednjem obisku zagotovo pričakala kakšna štorklja.

Odranci, po površini najmanjša slovenska občina, je nosilce bakle razporedila po trasi, dolgi kar šest kilometrov, kar je pomenilo, da je bakla celotno občino pretekla po dolgem in počez. Štartali smo v športnem parku, nato pa se je bakla nasmehnila skorajda vsaki hiši v Odrancih, saj so gostoljubni domačini drug za drugim prihajali na pragove in dvorišča, da so zaploskali ali pomahali jekleno-leseni gostji. Baklo je pozdravil tudi Aleš Zver, Odrančan, ki se je pred leti udeležil olimpijskih iger osnovnošolcev v San Franciscu v ZDA. Za piko na i so poskrbeli ubrani golobi, ki so jih člani Kluba gojiteljev športnih golobov pismonoš v znak miru in povezanosti spustili visoko v nebo.

Otok ljubezni v Ižakovcih, naselju v občini Beltinci, je bila naslednja postaja slovenske bakle. Z otoka ob Muri so nato proti Beltincem tekli predstavniki različnih športnih klubov in društev, menjave so se vrstile vse do parka pri Beltinškem gradu. Tekli so tudi glasbeniki in člani folklorne skupine KUD Beltinci, sledilo je še nekaj krogov v hladu sence dreves v parku. Baklo je spremljal nastop godbe, Pley bande Böltinci, folklorne skupine in Pozvačina, domačega pisanega lika, ki v Prekmurju v imenu neveste in ženina vabi svate na ohcet. Nekaj besed je bakli in tekačem namenil beltinški župan Marko Virag, za konec pa se je pisana delegacija še posladkala z odlično prekmursko gibanico.

Zadnja ponedeljkova obiskana občina je bila v samem kljunu slovenske kokoši, torej v dvojezični občini Lendava. Baklo je presenetilo, koliko različnih športnikov združuje Lendava, saj je komajda sledila vsem predajam in športom, ki so jih nosilci predstavljali. Začeli smo pri osnovni šoli, kjer so z županom Janezom Magyarjem prvi krog odtekli domači atleti, nato pa se je bakla podala v klanec. Ja, res je, tudi v Prekmurju obstajajo klanci, in ta, ki pelje proti Vinariumu, je še posebej strm! Čez središče Lendave so tekli otroci in mladostniki, v hrib proti razglednemu stolpu pa so se pognali kolesarji. Na vrhu pri Vinariumu so baklo prevzeli nogometaši NK Nafta, okoli najbolj obiskane razgledne točke v tem delu Slovenije pa so nato tekli še lokostrelci in judoisti. Prav na vrh Vinariuma so plamenico iz recikliranega jekla, staljenega v obratu Slovenske industrije jekla na Ravnah na Koroškem, ponesli člani lendavskega planinskega društva, ob sestopu pa so jo znova predali županu Magyarju in ponedeljkovega pohajkovanja je bilo počasi konec.

Tudi jutri bo slovenska bakla tekla po prekmurski ravnici, saj bo obiskala občine Turnišče, Kobilje, Moravske Toplice in Dobrovnik.