Od glasnikov miru vse do vrha Pohorja

Od glasnikov miru vse do vrha Pohorja

V zadnjo regijo na popotovanju po Sloveniji pred prihajajočimi olimpijskimi igrami je bakla dobesedno prismučala. Obisk Koroške je namreč trasirala na smučarski skakalnici v Mislinji, pot pa nadaljevala še v občinah Slovenj Gradec, Ribnica na Pohorju in Podvelka.

Že pred uradnim delom obiska v občini Mislinja je sicer bakla pokukala v Hudo luknjo, kamor sta se z njo iz Medvedje jame do platoja v Hudi luknji spustila jamarja Patricija Oštir in Den Vrhovnik. Zatem je baklo po spustu na izteku velike skakalnice v Mislinji prevzela skakalna reprezentantka Jerneja Brecl, ki jo je predala županu Bojanu Borovniku in začel se je tek proti središču Mislinje. Na poti do igrišča ob OŠ Mislinja so nato tekli člani, mladinci in pionirji vseh mogočih mislinjskih društev in športov, nosilcev je bilo več kot 40. Na cilju je nato zbrane nagovoril župan Bojan Borovnik, nastopili so še malčki iz Vrtca Mislinja, pevka Iza Vovk in harmonikaš Urh Martinerc Ješovnik.

Prihod bakle v Slovenj Gradec, mesto s častnim nazivom Glasnik miru OZN, je bil spektakularen. V bližino Glavnega trga jo je namreč z motornim padalom izpod redkih oblakov spustil Bojan Gaberšek, svetovni rekorder v preletu z jadralnim padalom. Bakla je pristala pri tovarni Adient, na Glavni trg pa jo je prinesla prva nosilka, 87-letna Kazimira Lužnik, legendarna slovenska tekačica, ki je še vedno aktivna pri vsakodnevnem nabiranju kilometrov. Legendarna maratonka se je pridružila govorcem, predsedniku OKS-ZŠZ Bogdanu Gabrovcu, ki je imel kratek nagovor, saj se mu je že mudila na letalo proti Tokiu, ter podžupanja Martina Šisernik in predsednica ŠZ Slovenj Gradec Mojca Verhovnik. Nato so po mestnem središču kar precej kilometrov nabrali številni domači športniki, predstavniki klubov in društev, pa konjeniki, zdravstveni delavci bližnje bolnišnice in uporabniki Varstveno-delovnega centra Slovenj Gradec. Pisana druščina, ki ji je domača športna zveza namenila tudi litre limonade, je na trgu vztrajala kar debelo uro.

Naslednja obiskana občina je bila na drugi strani Koroške, do Ribnice na Pohorju je bila namreč skoraj ura vožnje. Začetek je bil za baklino karavano tresoč, saj se je po makadamski cesti, dodobra utrujeni od minulih padavin in hudournikov, povzpela vse do Ribniške koče, s 1505 m/nmv najvišje ležeče planinske postojanke na Pohorju. Od tam so jo proti Ribnici v dolino mimo smučišča ponesli domači planinci, športniki, člani turističnega društva in brigadirji, na travniku pri restavraciji Ribnica na Pohorju pa jo je sprejel župan Srečko Geč, ki je pozdravil navzoče in jih po obveznem fotografiranju z baklo tudi povabil na prigrizek.

Zadnja obiskana sredina občina na Koroškem je bila Podvelka. V objemu Kozjaka in Pohorja se je predstavilo več kot 30 tekačev, ki so si na kratkih razdaljah predajali baklo in z njo pritekli do telovadnice v Breznu. Tam so si nosilci razdelili zapestnice jeklene volje, se še fotografirali, seveda tudi prisluhnili svojemu županu Antonu Kovšetu ter se dobre volje razšli. Bakla si je vmes še ogledala novo in nadvse funkcionalno telovadnico, eno zadnjih pomembnih pridobitev občine Podvelka.

Jutri slovenska bakla nadaljuje turnejo po Koroški, obiskala bo namreč občine Radlje ob Dravi, Vuzenica, Muta in Dravograd.