Slovenska bakla zavila k zamejcem v Trst

Slovenska bakla zavila k zamejcem v Trst

Slovenska olimpijska bakla je v petek, 21.maja, obiskala Trst. Gostovala je pri slovenski narodni skupnosti na Tržaškem na dogodku, ki ga je priredilo Združenje slovenskih športnih društev v Italiji v sodelovanju z Olimpijskem komitejem Slovenije-Združenjem športnih zvez.

Na Stadionu 1. maja so jo sprejeli mladi zamejski športniki in športnice, skupaj s predstavniki slovenskega športnega gibanja v Italiji. Izbira lokacije ni bila naključna. Stadion 1. maja na Vrdelski cesti v Trstu, kjer domuje AŠZ Bor, velja za zibelko slovenskega športnega gibanja v Furlaniji - Julijski krajini. Tu so v povojnem času prejšnjega stoletja potekale monožične športne in kulturne prireditve ter Slovenske športne igre, ki predstavljajo prve korake organiziranega delovanja med Slovenci v Italiji.

Čast, da so simbol olimpizma držali v svojih rokah so imeli: trenutno najuspešnješa smučarka med slovenskimi športnicami v Italiji, članica SK Devin, prva v letošnjem slalomu za Veliko nagrado Italije mlajših mladink Caterina Sinigoi; atleti AŠZ Bor, in sicer Mateja Tavčar, trenutno na 12. mestu v Italiji v mnogoboju, Tea Civardi, šesta v Italiji v isti disciplini, deseterobojec Peter Savron ter Matija Pučnik, ki je bil lani peti na mladinskem državnem prvenstvu v mnogobojih. Nosilca bakle sta bila tudi državna prvaka v orientacijskem teku, člana AŠZ Gaja Nastja Ferluga in Goran Polojaz. Mladi športniki so pred mikrofonom izrekli svojo olimpijsko misel, Sinigoieva in Tavčarjeva pa sta baklo ponesli tudi v notranjost Stadiona 1.maja in z njo odtekli simbolični krog v slovenskem športnem hramu v Trstu.

Olimpijski bakli so se poklonile tudi članice in mladinke ritmičnega odseka AŠZ Bor, ki so s svojimi nastopi popestrile tržaško prireditev. Tekmovalke odseka za ritmično gimnastiko športnega združenja Bor nastopajo v drugi tekmovalni skupini slovenskega državnega prvenstva. Na tekmovanjih dosegajo odlične rezultate in so konkurenčne ostalim ekipam iz Slovenije. Na prvenstvenih tekmah in finalu državnega prvenstva so osvojile že marsikatero kolajno. Velja poudariti, da so bile nazadnje članice druge na absolutnem Pokalu Slovenije.

Udeležence dogodka je uvodoma pozdravil predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin, ki je poudaril simbolični pomen bakle in pomen Stadiona 1.maja za športno gibanje slovenske narodne skupnosti v Italiji. Tako Ivan Peterlin na petkovem dogodku v Trstu: »Zbrali smo se v prostorih Stadiona 1. maja. Takoj naj poudarim, da ta izbira nikakor ni bila naključna: Stadion 1. maja je namreč kraj, ki ga upravičeno lahko pojmujemo kot zibelko našega povojnega slovenskega športa v Italiji. Če bi zidovi stavbe, pred katero smo danes zbrani, lahko govorili, bi nam prav gotovo postregli z bogatimi in navdušujočimi pripovedmi o razvoju in nezadržni rasti slovenskega športa v Italiji. Prav za temi zidovi je stala kovačnica športnih organizatorjev in cele vrste zelo nadarjenih športnih generacij, v vrstah katerih so zrasli tudi izjemni vrhunski športniki, ki so segali tudi po osvojitvi državnih naslovov in ki so oblekli dres državne reprezentance. Danes z baklo vsi spoštljivo stojimo pred spominsko ploščo, ki smo jo postavili v svetel in trajen spomin na naše Tržaške Sokole, ki so se zapisali v zgodovino, ker so v zelo težkih časih klesali narodno zavest in zvestobo slovenskemu jeziku v mladih ljudeh, ko so se predajali telovadnim užitkom.«

Spregovoril je tudi prvi podpredsednik OKS-ZŠZ mag. Janez Sodržnik, ki je izpostavil predvsem pomen združevanja, ki ga ima bakla na svoji poti po Sloveniji in v krajih ob meji, kjer živijo Slovenci. Dogodek je potekal ob spoštovanju pravil za preprečevanje širjenja virusa COVID-19, zato je bila udeležba prireditve omejena na goste. Slovesnosti, ki jo je vodil operativni tajnik ZSŠDI Evgen Ban, so se udeležili tudi predsednica Komisije za zamejski šport pri OKS-ZŠZ Sonja Poljšak, slovenski konzul v Trstu Peter Golob in predsednica Slovenske kulturno gospodarske zveze Ksenija Dobrila.

Širša publika je lahko obisku slovenske bakle v Trstu sledila preko neposrednega spletnega prenosa na Facebook profilih Slosport, Primorski_sport in Skupaj zmoremo ter na istoimenskem Youtube kanalu. Posnetek je na voljo spodaj.