»Baba déda nosi«, pa baklo tudi!

»Baba déda nosi«, pa baklo tudi!

Vročo in živahno soboto je slovenska bakla preživela v Halozah in Slovenskih goricah, kjer je obiskala občine Kidričevo, Markovci, Cirkulane, Zavrč in Sv. Andraž.

Začetek je bil obarvan rdeče, saj so se že zjutraj pri baklinem štartnem slavoloku na čelu s predsednikom kluba Markom Drobničem zbrali nogometaši Aluminija iz Kidričevega. Pridružili so se jim domači tekači in drugi rekreativni športniki, ki so jih pred štartom pozdravili župan Anton Leskovar, podžušan Bogdan Potočnik in predsednica SZ Kidričevo Simona Gaiser. Nato se je skupina več kot 40 tekačev podala v dvokilometrski krog po Kidričevem in se vrnila k športni dvorani. Nadvse tekaško razpoloženi gostitelji so se nato preizkusili še na prireditvi Tek Ravnega polja, tako da je bil športni dan v tej občini na Dravskem polju popoln.

Tudi v Markovcih so se odločili za skupinski tek po kraju, pred sedežem občine je zbrane nagovoril župan Milan Gabrovec, ki je bil tudi prvi nosilec bakle, sledili pa so mu njegovi sokrajani. Tempo je bil hiter, krog okoli Markovcev je bil sončni pripeki navkljub končan celo pred načrtovano uro. Med dvema ducatoma tekačev, ki so si med tekom izmenjevali baklo, so ob koncu mnogi še opravili obvezno fotografiranje z baklo in sledilo je slovo od čudovito urejenega kraja na Ptujskem polju, kjer se bohoti farna cerkev Sv. Marka, po kateri je seveda kraj tudi dobil ime.

Še za kakšno stopinjo bolj vroče je bilo v Cirkulanah, kjer so baklo sprejeli malčki iz vrtca ter gasilci in jo ob pomoči osnovnošolcev ponesli prek klanca in središča Cirkulan do nogometnega stadiona. Tam je kopico nadvušenih otrok in njihovih staršev nagovorila podžupanja Danica Ranfl, simpatične domače gospodinje pa so bakli med krajšim kulturnih programom pripravile tudi nekaj za pod zob. Za popestritev programa so poskrbeli člani etnološkega društva, ki so z baklo obudili običaj »baba déda nosi«, etnološki lik iz Haloz. Gre za pustni lik, znan sicer v več evropskih državah, ko našemljeni moški z žensko lutko ponazarja težko breme, ki ga doma pogosto nosijo ženske, žene, mame, babice ... Breme je bilo tokrat še za dva kilograma težje, saj je »baba« poleg »déda« nosila tudi baklo.

V občino Zavrč je bakla prišla po predaji na občinski meji, kjer je podžupanja Cirkulan predala plamenico svoji kolegici iz Zavrča, v dolino pa se je bakla popeljala na idilični beli kočiji. V Zavrču je tako baklo kot kočijo kar pred domačo hišo sprejel župan Slavko Pravdič, ki je z njo odtekel do bližnjega parkirišča, kjer so jo prevzeli završki športniki na čelu z vodjo nogometne šole Jako Domjanom. Gruča mladih je zmogla kar nekaj klancev, da je pritekla do stadiona, kjer je sledil nastop pevke Sare Težak in harmonikarja Gala Perhača, v krogu po nogometni zelenici pa je sledilo zadnjih nekaj predaj bakle in Zavrč je še zadnjič zaploskal obisku jekleno-lesene lepotice, izdelku Skupine SIJ, Slovenske industrije jekla.

Zadnja sobotna postaja je bila v Slovenskih goricah sredi Vitomarcev, ki je središče občine Sveti Andraž, ki je ime dobila po župniji, Vitomarci pa so največje naselje v občini. Tudi tu je nogomet prvi šport mnogih domačinov in prav na sobotno popoldne so imeli v Vitomarcih velik turnir, ki ga je lahko prekinil le obisk slovenske bakle. Nosilci bakle, med katerimi je bila prva županja Darja Vudler Berlak, sledili pa so ji gasilci, nekateri športniki in predvsem kopica otrok, oblečenih v majice njihovega idola Luko Dončića, so od sedeža občine slabe četrt ure tekli do igrišča. Tam je sledil nagovor simpatične županje in domačih športnih delavcev. Medtem ko so se nogometni veterani, med katerimi smo opazili tudi nekdanje članske reprezentante Slovenije, ogrevali za polfinale in finale turnirja, je bakla potovala od rok do rok za skupinsko in posamično fotografiranje, po zasluženi pijači pa je tudi Vitomarcem in Svetemu Andražu pomahala v slovo.

V nedeljo bo bakla počivala, že v ponedeljek pa so pred njo novi izzivi v občinah Ormož, Središče ob Dravi, Sveti Tomaž in Dornava.