Najstarejši najbolj vzhičeni

Najstarejši najbolj vzhičeni

Gostovanje slovenske bakle po občinah Prebold, Tabor in Vransko je bilo razgibano in vroče.

Na igrišču pred Osnovno šolo Prebold so prihod bakle pozdravili številni šolarji, med katerimi so bili najbolj nestrpni devetošolci, ki so prav danes  z valeto in plesom obeležili svoje slovo od osnovnošolskih klopi. Po nagovoru župana Vinka Debelaka je sledil dvokilometrski krog po Preboldu, predvsem mladi športniki, člani ŠD Partizan, AK Kladivar, PK Neptun, OK Prebold, NTK Savinja, Fudoshin, KK Prebold, ŽOK Braslovče in drugi, pa so baklo ponesli po idilični poti mimo dvorca in gaja vse do Doma starejših občanov, kjer je bilo še posebej ganljivo. Najstarejši občani Prebolda so namreč pred domom starostnikov pripravili pravi »špalir«, skozi katerega so mladi ponesli baklo, mnogim pa so se ob bučnem aplavzu kar orosile oči, da jih je doletela čast obiska naše jeklene plamenice. 92-letni stanovalec DSO Prebold si je na listek zapisal datum 23. julij, ko bo začel prek TV ekranov navijati za naše olimpijce v Tokiu. V Preboldu smo zaključili tam, kjer smo začeli, torej pred osnovno šolo, in po nekajminutnem obveznem fotografiranju z baklo je karavana nadaljevala pot proti Taboru.

Občina Tabor, kjer je baklo gostil župan Marko Semprimožnik, ki je bil hkrati tudi baklin vodnik po občini, je sprejem pripravila pred svojo podružnično osnovno šolo, kjer sta pred tekom ducata nosilcev nastopili dve šolski plesni skupini. Zapela je tudi šestošolka, bakla pa si je iz rok učencev in rekreativnih športnikov ogledala Tabor in sosednje vasi. Ves čas so karavano vodili domači gasilci s sireno, župan je pozdravljal svoje krajane. Po polurnem krogu po občini, ko je bakla prečkala tudi vas Pondor, ki leži natančno na 15. poldnevniku, ki označuje tudi sredino osrednjeevropskega časovnega pasa, se je plamenica vrnila pred šolo. Tam jo je pozdravila še Suzana Ocepek, naša reprezentantka v sedeči odbojki, in znova je napočil čas za slovo.

Zadnja torkova postaja je bila na Vranskem, kjer so baklo pred kulturnim domom pričakali številni nosilci, pa tudi znani športniki na čelu z dobitnico olimpijske kolajne iz Aten 2004, našo nekdanjo vrhunsko atletinjo Jolando Batagelj, bržčas bolj znano še po priimku Čeplak. Tekače sta nagovorila župan Franc Sušnik in Polona Marzel Ahac, predstavnica Skupine SIJ, sponzorja OKS-ZŠZ, ki je pred dvema mesecema baklo v svoji jeklarni na Koroškem tudi izdelala. Gostitelji so se odločili, da bo tek s predajami potekal po središču Vranskega v krogu, dolgem 800 metrov. Najprej se je na pot podala Batageljeva, ki je nekdaj to razdaljo pretekla v minuti in 55 sekundah ter 82 stotinkah, kar je še vedno svetovni dvoranski rekord na 800 metrov. Sledili so malčki iz vrtca Vransko, pa šolarji in seveda znani domači športniki – turni smučar Aljaž Kolar, kikboksar Simi Zajc, taekwondoistka Ema Mešič, tekmovalka v ju jitsuju Sabina Predovnik, nogometaši Miha Golob, Tomo Druškovič in Matevž Križnik, odbojkarica Katja Mihevc, športnik invalid Aleš Povše, član reprezentance v košarki na vozičkih, in številni drugi vranski športniki.

Baklina pot se nadaljuje po savinjskem koncu, danes bo prihajajoče olimpijske igre naznanila v Štorah, Polzeli in Žalcu.