Ambasadorka Urška na rdeči preprogi

Ambasadorka Urška na rdeči preprogi

Baklino popotovanje se je na vročo sredo nadaljevalo na skrajnem vzhodu naše Štajerske, zatem se je pridružila toku Mure in končala ob Ščavnici oziroma bližnjem Blaguškem jezeru. Vse štiri postaje so bile tudi v znamenju praznovanja olimpijskega dne, tako da so številni otroci v Apačah, Gornji Radgoni, Radencih in Svetem Juriju prejeli tudi majice ter se preiskusili v olimpijsko obarvanem baklinem teku.

Na igrišču pred osnovno šolo v Apačah so prvošolčki za uvod bakli pripravili nastop, v katerem so prikazali kekčeve ukane, nato pa pozdravili ambasadorko slovenske bakle Urško Žolnir Jugovar in se podali v krog, dolg približno en kilometer. Nagovoril jih je tudi apaški župan dr. Andrej Steyer, Urška pa je komajda sledila hudemu ritmu nadobudnežev, ki so se na vso moč pognali v tek. Še več, našo zlato judoistko so šolarji celo prepričali, da je z njimi pripeki navkljub odtekla še en krog. Slovo od Apač je bilo sladko, saj so baklini druščini prijazni gostitelji pripravili štajersko gibanico.

V Gornji Radgoni je bilo postankov kar nekaj, tako da si je baklo pobližje ogledalo veliko šolarjev, ki so še predzadnjič letos prestopili šolski prag. Začeli smo na OŠ Negova, kjer je ambasadorko Žolnirjevo pričakala prava pravcata rdeča preproga in bučen aplavz mladih iz Negove. Bakla je obkrožila šolo, podobno pa je v krogu odtekla tudi pri OŠ Gornja Radgona, kjer so se najmlajši podobno prisrčno razveselili obiska tako bakle kot olimpijske prvakinje. Gornja Radgona je bržčas prva občina na baklinem popotovanju, kjer jekleno-lesene gostje nista nagovorila bodisi župan bodisi podžupan, je pa poleg ambasadorke Urške nekaj besed bakli namenil Anton Rožman, predsednik Športne zveze Gornja Radgona. V čudovitem športnem centru Trate so nato mladi tekli še osem krogov, bakla si je ogledala tudi plesno točko in odhitela naprej proti Radencem.

Nova kolesarska steza, delno speljana skozi radgonski gozd, je bila trasa baklinega teka po Radencih, teklo pa je približno 30 mlajših in starejših, med njimi tudi radgonski nogometaši, atleti, telovadci in judoisti. Tekli so vse do vinske fontane, kjer sta navzoče pozdravila podžupan Miran Jelen in podpredsednik OKS-ZŠZ Tomaž Barada. Tudi Radenci so plamenici pripravili krajši program, nastopile so gimnastičarke in judoisti, veselje pa je bilo po olimpijskem teku popolno s sladoledom za vse udeležence.

Visoke temperature so spremljale baklo tudi v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, tako da je med tekom nekaj nosilcev z veseljem sprejelo pomoč spremljevalnega vozila toyota hilux, ki je naložil nekaj utrujenih tekačev in jih prepeljal do štartno-ciljnega loka z olimpijskimi sanjami. Tekli so člani športnih društev in klubov, večina vztrajnih je prisopihala do osnovne šole, kjer jih je pozdravil župan Anton Slana. Nato pa je vendarle sledilo nekaj osvežitve in nekajminutni padec temperature, saj se je bakla s spremstvom odpeljala do bližnjega Blaguškega jezera, kjer se je vkrcala na čoln, zaveslala po idiličnem jezeru, kjer nastaja nov glamping center, in se tako vsaj za nekaj trenutkov malce ohladila.

Jutri, na zadnji šolski dan, bo bakla gostovala še v občinah Križevci, Veržej, Ljutomer, Razkrižje in Črenšovci, potem pa bo do ponedeljka v senci in hladu nabirala novih moči.