Občinski ris za nekdanjega risa

Občinski ris za nekdanjega risa

Prav prijetno se počuti bakla, ko jo ves dan božajo tako sonce kot ljubeznivi gostitelji! Danes se je plamenica iz bukovega lesa in recikliranega jekla Skupine SIJ znova mudila na Dolenjskem, obredla je kar štiri občine.

V nov delovni teden se je slovenska bakla prebudila ob Osnovni šoli Toneta Pavčka v Mirni Peči, kjer so učenci zanjo pripravili pester program. Predstavili so se številni športniki, nekateri so tudi prikazali nekaj svojih veščin, nato pa se je bakla podala v štirikilometrski krog skozi Češence in mimo Muzeja Lojzeta Skala in Toneta Pavčka nazaj ob Mirni Peči do šole. Nosili so jo mlajši in starejši, hitrejši in počasnejši, gospe iz Šole zdravja so ji tudi zaplesale. Med nosilci so bili priljubljeni mirnopeški športniki tekač Mitja Krevs, tajski boksar Rok Eršte in kolesar Blaž Jarc ter seveda tekaško razpoloženi župan Andrej Kastelic.

Hitro je sledil obisk v Dolenjskih Toplicah, kjer je baklo sprejel prav tako športno pripravljeni župan Franc Vovk. Osnovnošolci, člani športnih društev, upokojenci, članice Društva podeželskih žena, jadralni padalci kluba Kanja in seveda hokejisti domačega kluba, s katerimi se je zaklepetal olimpijec Rodman, so odtekli kar precej krogov po dvestometrski atletski stezi. Po obveznem fotografiranju nosilcev bakle, župana in Marcela Rodmana je sledilo še veliko »selfijev« šolarjev OŠ Dolenjske Toplice in znova je morala od mnogih obkrožena jekleno-lesena lepotica novim izzivom naproti.

Odpravo bakle so že težko pričakovali v Straži, kjer ji je nekaj besed najprej namenil župan Dušan Krštinc, prav tako tekač, potem pa je sledila pot čez drn in strn. Najprej neposredno ob Krki, čez brv do Osnovne šole Vavta vas, pa mimo Novolesa in novomeškega letališča do športno-rekreativnega centra Breza in nazaj do središča Straže. Vseskozi so tekli domači športniki, tudi znani veslači kluba za rafting Gimpex iz Straže, pa kopica kolesarjev, ki je vztrajala v petkilometrskem krogu. Tudi v Straži je bila bakla magnet za telefone, bolje rečeno fotoaparate.

Bakla se kar nekako ni znala ločiti od Krke, saj je bil tudi cilj zadnje ponedeljkove etape neposredno ob drugi najdaljši povsem slovenski reki. V Žužemberku jo je sicer župan Jože Papež sprejel pri osnovni šoli, od tam pa so jo mladi s številnimi predajami ponesli mimo hiše Leona Štuklja vse do vasi Dvor in nazaj, kar je bilo skorajda deset kilometrov. Pot bakle se je končala na čudovitem večnamenskem prostoru za rekreacijo in druženje ob Krki pod gradom Žužemberk, kjer je župan Papež olimpijca Rodmana presenetil z darilom, občinsko zastavo. Žužemberk je namreč edina slovenska občina, ki ima v grbu risa in prav ta divja mačka je simbol slovenskih hokejistov, tako da je bil današnji spremljevalec bakle Marcel Rodman, sicer novopečeni trener hokejistov v Beljaku, še toliko bolj navdušen nad ponedeljkovim pohajkovanjem po Dolenjski.

Jutri bakla gostuje v občinah Mokronog - Trebelno, Škocjan in Šmarješke Toplice.