Baklopis

Šestinštirideseti dan | 17. 6. 2021

Bakla je videla že polovico Slovenije!

Če je bakla še pred tednom ali dvema tarnala, da je vreme preveč mokro, pa se v zadnjih dneh že pritožuje, da ji je prevroče in da sredi dneva, ko je sonce najvišje, komajda zmore nekaj kilometrov teka.
Petinštirideseti dan | 16. 6. 2021

Osnovnošolke so ji tudi zaplesale

Slovenska bakla zaključuje popotovanje po Savinjski dolini z jubilejno stoto občino po vrsti.
Štiriinštirideseti dan | 15. 6. 2021

Najstarejši najbolj vzhičeni

Gostovanje slovenske bakle po občinah Prebold, Tabor in Vransko je bilo razgibano in vroče. Na igrišču pred Osnovno šolo Prebold so prihod bakle pozdravili številni šolarji, med katerimi so bili najbolj nestrpni devetošolci.
Triinštirideseti dan | 14. 6. 2021

Za začetek novega tedna najprej – na pivo!

Jeklena znanilka prihajajočih olimpijskih iger v Tokiu, do odprtja katerih je ostalo še 38 dni, se je v nov delovni teden podala v Pivovarni Laško, dolgoletnemu sponzorskemu partnerju Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez.
Štirideseti dan | 11. 6. 2021

Bakla s kozličkom pomahala kolesarski karavani

Pester teden je bakla sklenila z obiskom štirih občin na Kozjanskem v bližini Sotle in meje s Hrvaško, kjer so se teka z lepotico iz recikliranega jekla in bukovega lesa vnovič najbolj razveselili mladi.
Devetintrideseti dan | 10. 6. 2021

Zakurila kres in pihala steklo

Bakla skorajda vsak dan svojega popotovanja po Sloveniji sreča kaj novega oziroma ji gostitelji pripravijo kakšno presenečenje. Tudi danes je bilo tako.
Osemintrideseti dan | 9. 6. 2021

Dan medgeneracijskega povezovanja in športne inkluzije

Dan je minil bliskovito in izjemno povezovalno. Pred plamenico je bil nabito poln urnik, saj je obiskala kar pet občin: Dobrno, Vitanje, Zreče, Slovenske Konjice in Vojnik.
Sedemintrideseti dan I 8. 6. 2021

V varnem naročju posavskih spidvejistov in kajakašev

Z gostovanjem v občinah Krško in Brežice je bakla končala svojo pot po Posavju, ljubeznivi gostitetelji in velike gruče otrok pa ji bodo zagotovo še dolgo ostali v jeklenem spominu.
Šestintrideseti dan I 7. 6. 2021

Vnovič na nabrežjih Krke in Save

Po tem, ko je bila slovenska bakla minuli konec tedna po dobri tretjini poti na rednem servisu in čiščenju, je danes nadaljevala popotovanje po občinah Kostanjevica na Krki in Sevnica.
Triintrideseti dan I 4. 6. 2021

Poletela s padalom in priveslala na splavu

Za zaključek čudovitega tedna popotovanja slovenske bakle, izdelka Skupine SIJ, pod pokroviteljstvom SKB banke, Toyote Adrie in Zavarovalnice Allianz, tudi sponzorjev OKS-ZŠZ, se je karavana mudila v občinah Hrastnik in Radeče.
Dvaintrideseti dan I 3. 6. 2021

Bakla kot domači junak Roglič: najprej v zrak, nato na kolo

Nadvse pester je bil začetek baklinega popotovanja po Zasavju. Plamenica jeklenega slovesa in stasa se je namreč prvič popeljala na smučeh in to na skakalnici, kjer je svoje prve skoke nabiral domačin Primož Roglič.
Enaintrideseti dan I 2. 6. 2021

Po cesti s konjem, po stezi s petelinom

Za plamenico iz recikliranega jekla in bukovega lesa iz jeklarne SIJ Metal je že več kot tretjina poti in več kot tri tisoč nosilcev!
Trideseti dan I 1. 6. 2021

Skozi gasilski vodni slavolok do izvira cvička

Četudi se je obetal sončen dan, je bakla svoje torkovo raziskovanje Dolenjske začela mokra!
Devetindvajseti dan I 31. 5. 2021

Občinski ris za nekdanjega risa

Prav prijetno se počuti bakla, ko jo ves dan božajo tako sonce kot ljubeznivi gostitelji! Danes se je plamenica iz bukovega lesa in recikliranega jekla Skupine SIJ znova mudila na Dolenjskem, obredla je kar štiri občine.
Sedemindvajseti dan | 29. 5. 2021

Bakla pomagala odpreti nov športni park

Soboto je bakla preživela v objemih kozolcev ter rek Mirna in Temenica, saj je gostovala v Šentrupertu, na Mirni in v Trebnjem. Dežela kozolcev, očarljivo središče Šentruperta, je bila začetek in konec poti plamenice po občini.
Šestindvajseti dan | 28. 5. 2021

V Beli krajini tudi starodavni olimpijski športi

Današnje potepanje slovenske bakle se je pričelo v Črnomlju, mestu, ki je znano po najstarejšem folklornem festivalu v Sloveniji, Jurjevanju v Beli krajini.
Petindvajseti dan | 27. 5. 2021

Iz mesta 550 do Petra Klepca

Kočevje letos zaznamuje posebno leto, saj praznuje 550. obletnico mestnih pravic. Toliko mineva od prve omembe v listini oglejskega patriarha Ludovika della Torre leta 1363.
Štiriindvajseti dan | 26. 5. 2021

Baklin slalom med harmoniko, mažoretkami in pihalno godbo

Tretji dan potovanja slovenske bakle po razgibani dolenjski pokrajini se je začel v Loškem Potoku, kjer so jo prvi nosilci, mladi športniki, člani občinskih športnih društev in osnovnošolci pospremili do osrednjega prizorišča na Hribu.
Triindvajseti dan | 25. 5. 2021

Živahno in razgibano kot nekdaj na Dan mladosti

Baklin števec je danes na Dolenjskem obrnil dve okrogli števili. Plamenica je obiskala že več kot 50 občin, nosilo pa jo je že več kot 2000 Slovencev!
Dvaindvajseti dan | 24. 5. 2021

Znova tekli, plesali in peli v dežju

Slovenska bakla je tudi danes, ko se je preselila v občine jugovzhodno od Ljubljane, tekla tako rekoč na škrge. Z izjemo jutranjega sprejema in kavice v Vrbljenu in dela poti okoli Iga je bila namreč znova povsem premočena.
Dvajseti dan | 22. 5. 2021

Z morja videla vse obalne občine Slovenije

Dinamičen dan, štiri obmorske občine, več kot dvesto tekačev in ducat olimpijcev, plovba na jadrnici, kajakih, hitrem čolnu Uprave za pomorstvo RS, vodni top vlačilca Luke Koper... uf, kako bogata je bilanca dogodkov dvajsetega dne slovenske bakle!
Devetnajsti dan | 21. 5. 2021

Slovenska bakla zavila k zamejcem v Trst

Slovenska olimpijska bakla je obiskala Trst. Gostovala je pri slovenski narodni skupnosti na Tržaškem na dogodku, ki ga je priredilo Združenje slovenskih športnih društev v Italiji v sodelovanju z OKS-ZŠZ.
Devetnajsti dan | 21. 5. 2021

Uživala v kasu Slavine XIX in Thaisa XXXIX

Da se bakla počuti odlično v takorekoč vseh slovenskih rokah, že vemo. Danes pa smo se lahko prepričali tudi, da se počuti odlično med hojo in kasom postavnih lipicancev, ki sta baklo prinesla iz Lipice do stadiona v Sežano.
Osemnajsti dan | 20. 5. 2021

Bakla pogledala v Veliko dolino, prvo med dolinami vsega sveta

Ste vedeli, da izraz dolina izhaja z našega Krasa in da to besedo (dolina ali doline) že 150 let uporabljajo številni evropski jeziki?
Sedemnajsti dan | 19. 5. 2021

Premočena do jeklenih kosti, suha le v Postojnski jami

Jeklena bakla ima razumljivo jekleno voljo, tako da ji tudi celodnevno kapljanje in curljanje ne pride do živega! Med današnjim popotovanjem po Pivki in Postojni je namreč ves čas deževalo.
Šestnajsti dan | 18. 5. 2021

Globoko v kraškem breznu

Slovenska bakla, ki ima za seboj že malenkost manj kot tisoč pretečenih kilometrov, je danes potovala tako po ravnem kot tudi gor in dol. Gostovala je v občinah Logatec in Cerknica.
Petnajsti dan | 17. 5. 2021

Začetek z vlakovodjo, konec z Ivanom Cankarjem

V tretji teden popotovanja po Sloveniji je bakla vstopila obkrožena s številnimi občudovalci. V Borovnico se je pripeljala z vlakom Slovenskih železnic v barvah Olimpijskega komiteja Slovenije.
Dvanajsti dan | 14. 5. 2021

Baklina karavana naletela na medveda

Saj ni res, pa je! To, česar v Sloveniji večini ne uspe videti nikoli v življenju, je bakli uspelo vsega tri tedne po rojstvu.
Deseti dan | 12. 5. 2021

Najmlajši so bakli tudi zapeli in zaplesali

Nov pester dan je za slovensko baklo. Toliko radovednih oči, kolikor jih je spremljalo njeno pot po petih postajah v občinah Lukovica in Kamnik, pa še ne!
Deveti dan | 11. 5. 2021

Trzinski šolarji plamenici namenili mlajšo sestro

Tudi deveti tekaški dan se je okoli bakle – v skladu s trenutnimi predpisi NIJZ za preprečevanje širjenja okužb s covidom-19 – kar gnetlo osnovnošolskih »mehurčkov«. Že na štartu v Trzinu so bili najmlajši nadvušeni nad eminentno gostjo.
Osmi dan | 10. 5. 2021

Polhov rep oklofutal baklo

Po nedelji, ko se ne dela, je slovenska bakla obiskala tri prestolnici bližnje občine. Krenili smo proti vzhodu, prva enourna postojanka je bila občina Log – Dragomer, druga Horjul, tretja pa Dobrova – Polhov Gradec.
Šesti dan | 8. 5. 2021

Potovanje v središče sveta bakle

Svet bakle, ki je vselej obkrožen s številnimi radovedneži, tekači, kolesarji in naključnimi mimoidočimi, po drugi strani pa s partnerji OKS-ZŠZ in projekta Slovenska bakla (Skupina SIJ, Banka SKB, Toyota, Allianz...), je obdan z mejami Slovenije.
Peti dan | 7. 5. 2021

Baklo prvič spremljali konjeniki

Potem, ko je bakla v četrtek zaključila svoje popotovanje po Severni Primorski, je nanjo danes že čakala osrednjeslovenska regija. Kot prva v regiji, sicer pa že 15. obiskana občina, je bila kar Mestna občina Ljubljana.
Četrti dan | 6. 5. 2021

Bakla preživela tudi močne sunke južnega vetra

Četrti dan popotovanja si bo slovenska bakla nedvomno »zapomnila« za vselej. Obiskala je štiri goriške občine, prvič na poti pa jo je spremljajo nadvse spremenljivo vreme, tako da je bila večkrat mokra, predvsem pa dodobra prepihana.
Tretji dan | 5. 5. 2021

Od mirenskih kolesarjev mimo renških kotalkaric do ajdovskih olimpijcev

Slovenska bakla, simbol jeklene volje slovenskih olimpijcev na poti v Tokio, ki so jo izdelali v jeklarni SIJ Metal na Ravnah na Koroškem, je spoznala že deset občin!
Drugi dan | 4. 5. 2021

Od partizanske bolnice Franja do gradu Štanjel

Slovenska bakla, plod znanja in idej Skupine SIJ, Slovenske industrije jekla, pokrovitelja OKS-ZŠZ, je drugi dan svojega popotovanja po Sloveniji ves čas »tekla« proti jugu.
Prvi dan | 3. 5. 2021

Čast uvodnih pozdravov pripadla Bovcu, Kobaridu in Tolminu

Prve tri občine v okviru popotovanja Slovenska bakla so v ponedeljek dočakale, sprejele, navdušeno pozdravile in po dobri uri gostovanja v vsakem kraju plamenico tudi pospremile na nadaljnjo pot!

Aljažev stolp pospremil baklo na pot po Sloveniji

Minuli konec tedna v Julijcih alpinistom vremensko sicer ni bil najbolj prizanesljiv, a je šesterica gorskih reševalcev iz društev GRS iz Zgornjesavske doline vseeno brez težav z derezami in smučmi osvojila Triglav in tako na dolgo pot po Sloveniji simbol

Sodelujte v projektu Slovenska bakla!

Olimpijski komite Slovenije letos ponovno organizira projekt Slovenska bakla, s katerim želi širiti vrednote olimpizma, prebujati jekleno voljo in navdihovati naše športnike.
22. 4. 2021

Slovenska bakla je rojena!

Poseben dan za Koroško, za slovensko jeklarstvo in za slovenski šport! Na Ravnah na Koroškem se je med ognjenimi zublji jeklarne SIJ Metal Ravne rodila Slovenska bakla za olimpijske igre Tokio 2020, ki bo kar 81 dni potovala po Sloveniji in prebujala jekl
19. 4. 2021

Predstavitev projekta Slovenska bakla

Natanko 95 dni pred otvoritvijo olimpijskih iger v Tokiu je Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez v sodelovanju s številnimi deležniki in partnerji predstavil enega največjih projektov, ki bo v vsakem kotičku Slovenije spomnil na prihajajo
Vse o slovenski bakli – plamenici

Slovenska bakla simbol trdnosti, modrosti, povezovanja in upanja

Slovenska bakla za olimpijske igre v Tokiu je izdelana iz recikliranega jekla Skupine SIJ – Slovenske industrije jekla, v kombinaciji z lesom. Z baklo se Skupina SIJ priklanja uspešni jeklarski industriji z več kot 400-letno zgodovino in tradicijo, hkrati

Novinarska konferenca

V ponedeljek, 19. aprila ob 11.00 uri bo novinarska konferenca pred začetkom projekta Slovenska bakla Tokio 2020.