Poletela s padalom in priveslala na splavu

Poletela s padalom in priveslala na splavu

Za zaključek čudovitega tedna popotovanja slovenske bakle, izdelka Skupine SIJ, pod pokroviteljstvom SKB banke, Toyote Adrie in Zavarovalnice Allianz, tudi sponzorjev OKS-ZŠZ, se je karavana mudila v občinah Hrastnik in Radeče, kjer so jekleno-leseni gostji pripravili res prisrčen in enkraten sprejem.

Pot pod noge smo vzeli v Dolu pri Hrastniku, kjer jo je pred dvorano Dolanka že čakal hrastniški župan Marko Funkl in druščina mladih rokometašev Dola. Po Hrastniku in okolici so jo nato ponesli številni domači športniki – kolesarji, nogometaši, kajakaši, košarkarji in igralci namiznega tenisa. Seveda so Hrastničani ponosni na svoje uspešne olimpijce, trenutno še posebej na kajakaša Petra Kauzerja in igralca namiznega tenisa Darka Jorgića, ki sta že na pripravah za prihajajoče igre v Tokiu, tako da ju tokrat v domačem okolju ni bilo. Se je pa na stadionu na Logu v Hrastniku, ki bo kmalu dobil sodobno tartansko atletsko stezo, navzoči mladini po nagovoru župana Funkla pridružil Edvard Vecko, večkratni dobitnik kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev v namiznem tenisu v šestdesetih letih minulega stoletja. Po navdušenem fotografiranju z baklo in domačo maskoto Hrastkom je bakla oddirjala proti zadnji postaji tega tedna, proti Radečam.

Začetek v Radečah je bil spektakularen, saj je bakla s Svinjskega rta v dolino priletela s padalci, člani kluba Kondor Radeče. Polet je bil zaradi vzgonskega vetra resda krajši od načrtovanega, tako da bakla ni priletela neposredno k ribniku ob Savi, kjer jo je čakala naslednja predaja, a v varnih rokah jadralnega padalca je vseeno bila! Od ribnika je baklo nato pot vodila ves čas neposredno ob nabrežju Save, izmenjalo pa si jo je kar 14 predaj. Tekli so zelo mladi in tudi zelo izkušeni, pod mostom v Radečah so bakli nekaj kat namenili tudi mladi člani Karate kluba Radeče. Nato pa se je plamenica pri TRC Savus vkrcala še na splav in mojstri splavarji so jo skupaj z izžrebancem nagradne igre SKB banke prinesli do ciljnega loka pri gostilni Flosar. Pihalni orkester radeških papirničarjev in Klub mažoretk Rap je z nekajminutnim nastopom bakli upravičeno vzel precej pozornosti, sledil je še pozdravni nagovor Tomaža Režuna, župana Radeč, in nekdanjega olimpijca, skakalca ob palici Jureta Rovana. Z baklo so Radečani posneli še kup fotografij in dneva je bilo znova kar prehitro konec.

Na začetku prihodnjega tedna se bo bakla najprej oglasila v občinah Kostanjevica na Krki in Sevnica, potem pa nadaljevala pot po Posavju.